Projekt

Iskanje ideje

Ko smo izvedeli, da je letošnja tema arhitektura, smo se dekleta z vso energijo zagnala v neznano. Na arhitekturo se sprva ni spoznala nobena, a sčasoma se je to spremenilo. Prvih nekaj ur smo se poglobili  v tako rekoč milijon idej. Misli so nam begale od hišice na vodi, ureditve Špice za kopanje, do idej, kako bi zapolnili staro podstrešje šole.

Tabla, polna idej

Stežka smo se nato usmerili na staro, dotrajano in neuporabno šolsko igrišče in zanj našli delne rešitve. Nato pa smo izvedeli, da ga bodo prihodnje leto KONČNO uredili in tako rešili problem namesto nas.

Od že zelo konkretnih idej, kako se lotiti obnove, smo bili po  enem mesecu nenehnega razmišljanja spet na samem začetku. A kdo ve za kakšen problem?!  Ko je napočil popolni idejni mrk, smo stopili v stik z arhitektko, go. Tanjo Paulin, da bi se nam morda z njeno pomočjo »odprle idejne čakre«.

Pogovor z arhitektko, go. Tanjo Paulin

Oktobra 2019 nas je arhitektka Tanja Paulin odpeljala pogledat eno izmed najlepših stvari v Ljubljani, Park Špico. Na Špici so dobrodošli vsi, tudi naši kosmati prijatelji.

Problem

Problem nam je vsem tako samoumeven, da ga niti ne zaznavamo več. Vsi si želimo prej prihajati v šolo; jasno da ne zaradi tega, ker bi nam bilo v šoli tako všeč, pač pa zato, da bi lahko malo poklepetali s prijatelji. Ampak v šoli za to ni nobenega prostora in tudi nobene možnosti. Učitelji nas vztrajno podijo ven, tako pred začetkom pouka kot tudi po zaključku. Potrebujemo klepetalnico! Bolj kot smo razmišljali, bolj smo bili v to prepričani. Saj se nič več ne družimo! Prosti čas preživljamo vsak zase na telefonih ali računalnikih, namesto da bi se pogovarjali, se smejali, klepetali, se družili. To ni samo problem nas, ekipe FPL, to je problem vseh mladih današnjega časa.

Rešitev problema

Klepetalnica!

In to takšna, ki bo pritegnila obiskovalce in bo konkurenčna tehničnim igračkam.

Mobilna, enostavno sestavljiva, udobna klepetalnica z nepogrešljivim sestavnim delom: igro FPL .

Želimo si, da bi naša klepetalnica dosegla svoj namen; da bi se mladi začeli družiti, da bi se znali zabavati; da bi naša klepetalnica marsikomu omogočila FANTASTIČEN POBEG na LEPŠE.

Raziskava

V lanskem šolskem letu je Šolska skupnost učencev OŠ Prule ob tednu otroka naredila analizo o tem, kako mladi preživljajo prosti čas. Pri reševanju ankete je sodelovalo 500 učencev naše šole. Pri tem je bil zelo aktiven član ekipe FPL, Klemen Kavčič, ki se je udeležil tudi regijskega in državnega otroškega parlamenta, na katerem je predstavil idejo učencev OŠ Prule o uvedbi rekreativnih odmorov za učence, ki je ena od oblik bolj kvalitetnega preživljanja prostega časa.

FPL-jevci smo problem raziskali z več vidikov:

  • Je problem, ki smo ga izpostavili, zares problem?
  • Kakšne so obstoječe rešitve problema
  • Kakšno pohištvo bi lahko izdelali sami?
  • Pregledali smo Katalog cestne opreme in uličnega prostora za urejanje javnega prostora MOL (Ljubljana, 2013).

Od ideje do izvedbe

Najprej smo naredili L stol in ga testirali. Z žaganjem smo ugotavljali optimalne mere naslona in sedala. Ugotovili smo tudi, da je zelo pomembna ojačitev z deščico zadaj. Mere stola smo potem prilagodili za dvosed. Določili smo optimalne mere: 50 cm za širino dvoseda, širina naše mize pa meri manj kot 80 cm, ker je taka standardna širina vrat. Pri izrisu natančnih mer nam je potem pomagal mizar in učitelj tehnike. Po zapisanih merah so nam sestavne dele izrezali v Slovenijalesu. Za material smo izbrali topolovo vezano ploščo, ker je najlažja.

Klepetalnica v uporabi

Mnenja strokovnjakov

Nam se zdi naša klepetalnica seveda SUPER. Da bi pridobili bolj objektivno mnenje in klepetalnico še izboljšali, smo se posvetovali s številnimi strokovnjaki. Njihove predloge smo – kolikor je bilo le mogoče – pridno upoštevali.